Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Kindbruid Priya: “Ik weet zeker dat ik mijn examen haal” 

3 augustus 2020

Het leven is een stuk ingewikkelder geworden sinds de coronapandemie. Een van de belangrijkste uitdaging voor kinderen is onderwijs blijven volgen. Dit geldt ook voor de 15-jarige Priya. De kindbruid uit India leert nu via ons IMAGE-project thuis met een tablet. “Ik weet zeker dat ik mijn examen goed heb gemaakt.”

Trouwen in plaats van naar school

Priya moest jong trouwen van haar ouders. Zij komt uit een arm gezin en uithuwelijken betekent minder zorgen voor haar vader en moeder. Ze is getrouwd met een 21-jarige jongen uit hetzelfde dorp. “Na het huwelijk moest ik stoppen met school. Ik had nooit gedacht dat ik de kans zou krijgen om alsnog verder te leren.”

Medewerkers van ons lokale project IMAGE (Initiatives for Married Adolescent Girls’ Empowerment) kwamen in contact met Priya. Het doel van IMAGE is om jong getrouwde meisjes een betere toekomst te bieden. We helpen ze om voor zichzelf op te komen en bieden ze de mogelijkheid een vak te leren. Ook geven we voorlichting aan de partner, familie en gemeenschap over de nadelen van kindhuwelijken en vroeg kinderen krijgen en de voordelen van onderwijs. 

Leren voor kleuterjuf

Via IMAGE kwam Priya in de Kishori Club (een club voor jong getrouwde meisjes) en ging ze meedoen aan allerlei activiteiten. Daar ontdekte ze de mogelijkheid om kleuterjuf te worden. “Dat lijkt me echt geweldig. Maar ik moest dan wel mijn middelbare school afmaken. Een organisatie (een van onze lokale partners, red.) heeft mij geholpen om weer naar school te gaan en aan te melden voor mijn examens”, vertelt het meisje dat ondertussen ook haar twee kinderen opvoedt. 

Complicaties door corona

De corona-crisis was echter een onverwachte complicatie. “Het werd een stuk lastiger om met het sluiten van de scholen thuis te leren en tegelijkertijd voor mijn gezin en het huishouden te zorgen. Ik moest alles in m’n eentje uitzoeken en raakte echt gestrest voor mijn examens.”  

Tablet-les

Voor jong getrouwde meisjes betekent een opleiding zoveel meer. Het behalen van een diploma is een overwinning en een kans op een leven zoals zij het willen vormgeven. Terre des Hommes laat meisjes als Priya niet aan hun lot over. Priya kon al snel vanuit huis verder met voorbereiden op haar examens dankzij een tablet met lessen, video’s, etc.  

“Dankzij de tablet begreep ik de leerstof veel beter. Het werd een stuk makkelijker om mij voor te bereiden en ik vond het zelfs weer leuk om te leren. Ik ben echt heel dankbaar voor de tablet en de kansen die het mij heeft gegeven. Ik had nooit gedacht dat ik toch nog mijn examen kon gaan doen.” Ondertussen heeft Priya haar examen gedaan en ze is vol vertrouwen over de uitslag: “Ik weet zeker dat ik geslaagd ben!”

Lees meer over IMAGE
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan