Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Kinderen in Beiroet krijgen traumahulp

24 augustus 2020

De extreme explosie ligt nog vers in het geheugen van de bevolking van Beiroet. Wij bieden kinderen en hun families bescherming en traumazorg op veilige plekken en dat is hard nodig, zegt onze lokale collega Leen Farhat, specialist Kinderbescherming: “Kinderen voelen zich niet meer veilig. Ze denken dat hun dromen zijn verwoest.”

Kinderen in Beiroet in een kindvriendelijke plek.

"Kinderen voelen zich onveilig"

Direct na de explosie op 4 augustus - waarbij meer dan 200 doden zijn gevallen en 6.000 mensen gewond zijn geraakt - zijn wij in de drie zwaar getroffen wijken aan de slag gegaan. Voor kinderen en hun families hebben we op centrale plekken kindvriendelijke plekken gecreëerd om eerste traumazorg te geven. Dat is hard nodig, vertelt onze lokale collega Leen Farhat, specialist Kinderbescherming: “Kinderen hebben voelen zich niet meer veilig. Ze hebben het gevoel dat hun dromen en toekomstplannen zijn verwoest.”

Ouders, vriendjes of thuis verloren

“Kinderen zijn in shock en bang. Ze hebben flashbacks, nachtmerries en paniek- en woede aanvallen. Ze hebben moeite om te begrijpen wat er precies is gebeurd. Sommige kinderen hebben hun ouders of vriendjes verloren, en sommige kinderen zijn hun huis en spullen kwijt. Ze voelen zich niet langer meer veilig. Ze zien hun ouders bang en verdrietig, en hebben geen idee hoe ze hun ouders zouden kunnen helpen of wat ze ermee moeten.” 

Leen Farhat: “Op deze speciale plekken organiseren we allerlei activiteiten zodat kinderen even kunnen ontsnappen aan de de stress en zorgen in hun dagelijks leven. Hier kunnen ze weer spelen, tekenen en schilderen, hun verhaal doen en tegelijkertijd professionele hulp krijgen.” Myrna van Terre des Hommes werkt ter plekke met de kinderen: “Het werk met de kinderen houdt mij op de been. Soms denk ik dat mijn bijdrage maar klein is, maar het helpt de kinderen echt.”

Onderzoek naar situatie gezinnen

Omdat ook veel gezinnen naar andere wijken, hotels, opvangplekken en nabijgelegen plaatsen zijn getrokken, doen we nu ook daar onderzoek naar de leefsituatie en mentale toestand van kinderen. Daarna bieden we gericht hulp aan de kinderen en hun families. 
Tegelijkertijd zet Terre des Hommes samen met een lokale partner Borderless NGO nieuwe kindvriendelijke plekken op, daar waar nodig. 

Bijvoorbeeld in de wijk Karantina. In een tent zijn kinderen onder professionele begeleiding van Terre des Hommes aan het tekenen en is er een kringgesprek met kinderen gaande. “We waren aan het eten toen we de explosie hoorden, de elektriciteit viel uit”, vertelt een kind. Een ander: “Mijn moeder raakte gewond aan haar hand door rondvliegend glas, en mijn broer moest hechtingen.” “En ik mis mijn klasgenootjes”, zegt een kind gelaten. Dan begint er opeens een kind hard te huilen. Een ballon knapt en hij schrikt van het geluid, dat hem en de andere aanwezigen meteen terugbrengt naar de verschrikkelijke 4 augustus. 

Opbrengst actie Giro555

De inwoners van Libanon hebben veel hulp nodig. Dankzij heel veel betrokken Nederlanders is er met de actie voor Beiroet van Giro-555 bijna 13 miljoen euro opgehaald! Dat geld besteden de samenwerkende hulporganisaties aan noodhulp voor de bevolking van Beiroet. Van reddingswerk, medische zorg, water en voedsel, tot onderdak en psychosociale zorg.  
Terre des Hommes, een van de elf betrokken organisaties, heeft tot nu toe al meerdere veilige plekken opgezet voor kinderen en zorgt voor bescherming en traumazorg voor kinderen en hun families. Ook gaan we lokale zorgverleners en medewerkers van andere organisaties trainen in traumazorg en bescherming aan kinderen en hun families in noodsituaties.

Beiroet

10 augustus 2020

Hulporganisaties Giro555: ‘Zorgen om toekomst kinderen van Beiroet’

Samen met de hulporganisaties van de Giro555-actie maken we ons grote zorgen over het lot van de kinderen in B…

7 augustus 2020

Giro555 in actie voor Beiroet

Op 4 augustus heeft een verwoestende explosie in de haven van Beiroet een groot deel van de stad weggevaagd. D…

6 augustus 2020

Hulp nodig voor kinderen en families in Beiroet

De enorme explosie in de Libanese hoofdstad Beiroet heeft een groot deel van de stad weggevaagd. Er zijn al ru…

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan
facebookinstagramlinkedIntwitteryoutube