Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Kwetsbaar en dapper

14 mei 2019

Jovay is één van de vele echte Sweeties in de Filippijnen. Zij is het schoolvoorbeeld van een kwetsbaar meisje dat haar ouders op jonge leeftijd verloor en werd geronseld voor webcamseks.

Een kwetsbaar meisje

Achter haar prachtige naam Jovay gaat helaas een veel minder fraaie jeugd schuil. Jovay en haar drie broertjes en zusjes verloren hun ouders toen ze heel klein waren. Jovay is een schoolvoorbeeld van een kwetsbaar kind dat een makkelijke prooi vormt voor kwaadwillenden.

Gedwongen tot webcamseks

Toen Jovay 10 jaar was werd zij door een tante familielid geronseld voor webcamseks. De tante bracht haar naar een buurvrouw, die zelf jonge kinderen heeft, die haar tot webcamseks dwong in de stad Lapu-Lapu. Voor de camera moest het kleine meisje de meest vreselijke handelingen uitvoeren. Op 6 september 2013 kon Jovay worden bevrijd dankzij haar oma, die na het verlies van haar ouders voor Jovay en haar broertjes en zusjes zorgde. Zij greep in nadat Jovay haar vertelde dat een tante haar naar een plek bracht waar ze zich voor een oudere blanke man voor de webcam moest uitkleden.

Veilig in opvangcentrum

Oma schakelde meteen de politie in. Kort daarna kon de buurvrouw worden opgepakt, een dag later gevolgd door de tante die haar had geronseld. Op dit moment zit Jovay veilig in een opvangcentrum van het Children's Legal Bureau (CLB), in afwachting van het proces tegen haar uitbuiters die misbruik, mensenhandel en pornografie ten laste wordt gelegd. De mannen voor wie ze voor de webcam handelingen moest verrichten zijn nog niet opgespoord.

Children's Legal Bureau

Children’s Legal Bureau (CLB) is een non-profit organisatie die het welzijn van kinderen zoals Jovay bevordert door o.a voorlichting en cursussen te geven, te lobbyen bij beleidsmakers en het verlenen van juridische bijstand. De organisatie is al jaren de motor achter de vorming van regionale kinderbeschermingsunits, de Child’s Rights Protection Units (CRPU) rondom de stad Cebu. Regionale bijeenkomsten, het houden van toezicht, halfjaarlijkse en eindejaarevaluaties en teambuildingactiviteiten vormen belangrijke pijlers van de aanpak van de CRPU's.

Zij werken nauw samen met justitie ter bescherming van kinderen tegen misbruik en uitbuiting, zowel preventief als in situaties waarin kinderen met justitie in aanraking komen. Het werk werpt zijn vrruchten af. In 2013-2014 heeft politieonderzoek en opsporing geleid tot de bevrijding van vijf kinderen en de veroordeling van twee vrouwelijke daders. Actief lobbywerk op het gebied van bestrijding van kindersekstoerisme heeft ertoe geleid dat de provincie Cebu een verordening heeft uitgevaardigd waarin de eerste week van oktober wordt uitgeroepen tot officiële Week tegen Kindersekstoerisme. Een andere verordening maakt het mogelijk mensen die zich schuldig maken aan (cyber)seks met kinderen te vervolgen.

Doneer
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan