Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Rajat wil niets liever dan weer naar school gaan

10 juni 2021

Rajat is 12 jaar en woont in India. Jarenlang stond hij elke dag om zes uur op. Hij waste zijn gezicht en poetste zijn tanden. Dan nam hij zijn pikhouweel en hamer. Samen met zijn broers vertrok hij naar de mijn om mica te verzamelen. Rajat deed dit al zes jaar lang, zo’n zeven tot acht uur per dag.

Het liefst zou Rajat naar school gaan

Het liefst zou Rajat naar school gaan, maar dat konden zijn ouders zich niet veroorloven. Ze hadden geen andere keus dan hem te laten werken. De paar centen per uur die dat opleverde, waren onmisbaar. Het werk in de mijn was niet alleen zwaar, maar ook erg ongezond en levensgevaarlijk.

Veel producten die wij dagelijks gebruiken, bevatten mica. Kinderen hakken dit mineraal handmatig uit de rotsen. Daarbij komen schadelijke stoffen vrij die tot dodelijke longziektes kunnen leiden. Ook gebeuren er veel ongelukken. Zo raakte Rajat al drie keer gewond tijdens het werk: “Eén keer viel er een groot stuk steen bovenop mij. Toen ik aan mijn hoofd voelde, zat er veel bloed aan mijn vingers. In het ziekenhuis ben ik toen vijf dagen lang behandeld.”

De vraag naar het ‘wondermineraal’ mica is hoog. Het is een materiaal dat goed isoleert en hittebestendig is. Daarom wordt het veel verwerkt in onze auto’s en onze elektronische apparaten. En omdat mica iets kan laten glanzen, belandt het ook in bijvoorbeeld cosmetica en verf.

Laden...

In afgelegen gebieden met veel armoede is het uithakken van mica vaak de enige manier om wat geld te verdienen. Noodgedwongen werken de kinderen onder erbarmelijke omstandigheden mee, zodat het gezin kan overleven. Wist je dat er alleen al in de regio waar Rajat woont, meer dan 22.000 kinderen in de mica-industrie werken? 

Deze kinderen verdwijnen letterlijk en figuurlijk in de mijnen: ze gaan niet naar school en krijgen geen enkele kans om aan de armoede te ontsnappen. 

Kinderarbeid kunnen we alleen stoppen als iedereen meehelpt. Dus naast de kinderen en hun families, schakelt Terre des Hommes ook scholen, overheden en bedrijven in. Samen werken we aan ‘kindvriendelijke’ dorpen: dorpen waarin kinderen naar school gaan, waar geen kinderarbeid is en waar de ouders genoeg verdienen om hun gezin te onderhouden.

Dat deze brede aanpak werkt, bewezen we vorig jaar: in de Indiase regio Jharkhand gingen méér dan 8.398 kinderen (terug) naar school! Goed nieuws voor kinderen zoals Rajat en zijn broers. Eindelijk kregen zij een échte kans op een betere toekomst. 

Helaas zijn door de coronacrisis de scholen nu gesloten. Daardoor zitten de kinderen weer thuis, en veel dreigen niet terug te keren naar de schoolbanken. En Rajat? Die wil niets liever dan weer naar school gaan. 

Terre des Hommes zet zich in voor de toekomst van deze kinderen, en zorgt ervoor dat ze niet uit beeld verdwijnen. Help je mee? 

Ja, ik help Rajat uit de mijnen
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan