Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen

Seks tegen betaling met minderjarige onder 16 zwaarder gestraft

3 december 2020

Een motie van Kamerleden Anne Kuik (CDA) en Stieneke van der Graaf (CU) om seks tegen betaling met een minderjarige onder de 16 jaar zwaarder te straffen, is gister door de Tweede Kamer aangenomen. Een mooi lobby succes voor Terre des Hommes, dat flink voor de wijziging van de nieuwe wet seksuele misdrijven heeft geijverd. Naast de strafverzwaring geeft de expliciete toevoeging beter zicht op hoe vaak het misdrijf van betaalde seks met minderjarigen voorkomt.

Foto Arie Kievit/Terre des Hommes
Jaarlijks worden in Nederland naar schatting bijna 1500 minderjarigen seksueel uitgebuit

Door actuele data is aanpak seksuele uitbuiting effectiever

Betaalde seks met zestien- en zeventienjarigen wordt in het huidige strafrecht al gezien als een strafverzwarende omstandigheid. Voor minderjarigen onder de zestien geldt dat tot heden niet, met als argument dat alle seks met minderjarigen onder de zestien strafbaar is. Het is dan aan de rechters om die omstandigheid zwaarder te wegen in de strafoplegging. Door de nieuwe motie wordt de strafverzwaring expliciet vastgelegd. 

Doordat misdrijven worden geregistreerd naar wetsartikel, komt er door de motie een beter zicht op betaalde seks met minderjarigen. Dat is belangrijk omdat naar schatting slechts 2 tot 3 procent van de seksueel uitgebuite minderjarigen in Nederland daadwerkelijk in beeld zijn. Met actuele data kunnen zowel opsporingsdiensten als hulpverleners sneller reageren op veranderingen en trends in seksuele uitbuiting en misbruik. 

Het wetsvoorstel seksuele misdrijven van Minister Grapperhaus dat de huidige zedenwetgeving moet gaan vervangen, bevindt zich nog in de ontwerpfase en gaat binnenkort een tweede consultatieronde in. 

Gerelateerd nieuws

30 september 2020

Terre des Hommes doet aanbevelingen voor nieuwe wet seksuele misdrijven

Dinsdag 6 oktober vindt in de Tweede Kamer het Algemeen Overleg Zeden plaats. Op de agenda onder meer de moder…

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan
facebookinstagramlinkedIntwitteryoutube