Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen

Sterke toename webcamseks vanuit de Filipijnen door coronacrisis

11 april 2020

Terre des Hommes ziet een sterke groei in livestreaming van seksshows en webcamseks vanuit de Filipijnen. De economische impact van de coronacrisis is hiervan de oorzaak. Veel mensen zijn hun baan kwijtgeraakt en zoeken naar andere vormen van inkomsten. Met het toegenomen aanbod in livestreaming neemt ook de vrees voor meer seksuele uitbuiting van minderjarigen toe.

Met het toegenomen aanbod in livestreaming neemt ook de vrees voor meer seksuele uitbuiting van minderjarigen toe.
Met het toegenomen aanbod in livestreaming neemt ook de vrees voor meer seksuele uitbuiting van minderjarigen toe.

De corona maatregelen en de volledige instorting van het toerisme, maken dat Filipijnen massaal via het internet - via Facebook, chat- en datingsites - zoeken naar hulp. Dat leidt tot een toename in het aanbod van webcamseks, alsmede grooming met daaropvolgende online uitbuiting. 

Onze onderzoekers zien een forse toename van vrouwen die zich tegen betaling aanbieden op verschillende datingsites en livestreaming showsites. Door de crisis, is het realistisch dat ze de stap maken naar sekswerk om toch geld te verdienen. Hierbij speelt ook dat wereldwijd de vraag naar online seksdiensten is toegenomen. Vele tieners - 12 tot 18 jarigen - zoeken online hulp en zijn gedwongen om daar zowat alles voor te doen. 

'Opsporingsdiensten hebben handen vol aan lockdown'

Onze onderzoekers zien veel meer aanbiedingen op alle gekende fora. ‘Werkloosheid, honger, wanhoop zijn hiervan de oorzaken. Diegenen die het aanbod faciliteren draaien overuren door de vele families die via hun kinderen iets willen verdienen. Het schooljaar is voorbij, scholieren zijn 24/7 beschikbaar voor webcamwerk. De bars in de bekende sekstoeristen-bestemmingen zijn dicht, dus vele bargirls en freelancers zijn nu online. Webcam- en datingsites trekken meer vrouwen en pooiers. De nood naar een inkomen is groot. Informanten hoesten nu wel sneller informatie op, en geven ook meer informatie, maar de opsporingsdiensten hebben hun handen vol aan de lockdown’, aldus een van onze onderzoekers. 

Landelijk gezien geldt op de Filipijnen al weken een zogenaamde soft lockdown, maar vanaf 16 maart gelden voor diverse regio’s en steden waaronder het grootste eiland Luzon strengere maatregelen. Veel mensen zijn bij de eerste afkondiging van de maatregelen op stel en sprong teruggekeerd naar waar hun familie woont. Veel inwoners zijn hun baan verloren, ook de Filippino's die in het buitenland met hun inkomsten hun familie in het thuisland onderhouden.

Vanuit de Filipijnen komt wereldwijd verreweg het grootste aanbod aan livestreaming van seksshows.Terre des Hommes onderzoekt seksuele uitbuiting, ook in Nederland.  Op de Filipijnen doet Terre des Hommes naast onderzoek aan voorlichting, preventie en zorgen we voor opvang van slachtoffers van seksuele uitbuiting. 

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan