Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Superhelden in de strijd tegen kinderuitbuiting

5 juni 2020

12 juni is de Werelddag tegen kinderarbeid. Ondanks alle uitdagingen, strijdt Terre des Hommes elke dag tegen de uitbuiting van kinderen, maar lang geleden begonnen andere superhelden van over de hele wereld deze strijd. Maak kennis met deze gamechangers en wie weet ben jij de de volgende superheld!

Samuel van Houten

Samuel van Houten presenteerde in 1874 het Kinderen Wetje, de eerste wet die kinderarbeid verbood.


Ondanks dat Van Houten pleitte voor een algemeen werkverbod door te jonge kinderen, paste de Tweede Kamer de wet alleen toe in fabrieken en werkplaatsen en was "niet van toepassing op huishoudelijke en persoonlijke dienstverlening en op veldwerk".

  1. Volgens de Internationale Arbeidsorganisatie werken wereldwijd 152 miljoen kinderen, van wie de helft in slavernij, slavenarbeid, prostitutie gevaarlijk of illegaal werk.
  2. Wereldwijd konden 263 miljoen schoolgaande meisjes en jongens niet naar school.

Peace Mutuuzo

Peace Mutuuzo is de staatsminister van Gender en Cultuur in het Oegandese kabinet.

Ze is een groot voorstander van kinderrechten en een activist tegen kinderarbeid. In haar woorden: "Kinderen zouden niet in velden moeten werken, maar in dromen",

De Verenigde Naties schatten dat nog eens 66 miljoen kinderen het risico lopen extreem te worden armoede als gevolg van de COVID-19-pandemie.

Kinderen van wie de ouders werken als straatverkopers, dienstmeisjes, vuilnismannen, bouw- of landarbeiders -worden met name getroffen tijdens de wereldwijde lockdowns.

Iqbal Masih

Iqbal werd op vierjarige leeftijd voor twaalf dollar verkocht aan een tapijtwinkel.

Hij ontsnapte en werd activist tegen kinderarbeid. Zijn toespraken trokken veel belangstelling voor de arbeidsomstandigheden van uitgebuite kinderen, waardoor hij op twaalfjarige leeftijd een held werd.

Terre des Hommes waarschuwt dat de economische crisis als gevolg van de COVID-19-pandemie zal uitbreken. Dit zal miljoenen kinderen wereldwijd dwingten tot slechte arbeidsomstandigheden. Kinderen die al benadeeld zijn: arme en verwaarloosde kinderen, straatkinderen, meisjes, vluchtelingenkinderen en migrantenkinderen, kinderen in crisisgebieden en kinderen die opgroeien zonder ouders

Kailash Satyarthi

Kailash Satyarthi heeft 80.000 kinderen in India gered van slavernij en hen opnieuw in de samenleving geïntegreerd.


In 1998 organiseerde hij de wereldwijde mars tegen kinderarbeid: meer dan 7,2 miljoen mensen in 103 landen namen deel aan de grootste campagne terzake. Hij won de Nobelprijs voor de vrede 2014.

Terre des Hommes constateert een duidelijk zichtbare toename van kinderarbeid in Afrika, Azië en Latijns-Amerika: in grote steden zijn er duidelijk meer kinderen die bedelen. Op plantages en boerderijen werken schoolkinderen met hun ouders. Kinderen verkopen groenten of fruit op straat.

Jacob Jan Cremer

De schrijver Jacob Jan Cremer, die in 1863 een textielfabriek in Leiden had bezocht, pleitte sterk tegen kinderarbeid.

Hij beschreef de schrijnende arbeidsomstandigheden die hij zag in een roman Factory Children: 'Een petitie, maar niet voor geld'. Hij sloot het af met een oproep aan koning Willem III om in te grijpen.

Volgens UNESCO konden 1,5 miljard studenten in 186 landen niet naar school
tijdens de wereldwijde lockdowns in mei. De schoolsluitingen dragen bij aan ondervoeding en honger, want door het wegvallen van schoolmaaltijden verliezen veel kinderen de belangrijkste, vaak enige maaltijd per dag. Volgens het World Food Programma worden momenteel minstens 365 miljoen kinderen getroffen.

Angela Benedicto

Angela Benedicto is een groot voorstander van 'Child Domestic Workers' in Tanzania. Ze zet zich in om de rechten van kinderarbeiders en slachtoffers van kinderhandel te verbeteren.

Als gevolg van de COVID-19-pandemie is er het risico dat in armere landen veel meisjes en jongens hun connectie met school volledig zullen verliezen en zelfs helemaal niet meer naar school zullen terugkeren. Dit omdat ze zullen moeten bijdragen aan het gezinsinkomen of omdat de families het zich niet langer veroorloven om de kinderen naar school te laten gaan.

Siddharth Kara

Siddharth Kara is auteur, activist en expert op het gebied van moderne slavernij en mensenhandel. Hij heeft moderne slavernij over de hele wereld blootgelegd en benadrukt de inspanningen die zijn geleverd om deze uit te roeien.

Terre des Hommes eist dat nationale regeringen en de internationale gemeenschap
voorrang geven aan de behoeften van arme en kansarme kinderen in hun COVID-19-hulp
programma's:

  • Voedselhulp of directe hulp
  • Voorkom dat kinderen stoppen met school
  • Maak een einde aan kinderarbeid

Shantha Sinha

Shantha Sinha is de afgelopen 35 jaar een activist tegen kinderarbeid geweest en behoorde tot de eerste helden in het land die vochten voor de rechten van kinderen om een opleiding te volgen.

Haar inspanningen hebben geresulteerd in een beleidswijziging en meer dan 1.000 dorpen in heel India zijn tegenwoordig vrij van kinderarbeid.

Om de acute onderwijscrisis het hoofd te bieden en om te voorkomen dat miljoenen meisjes en jongens van school gaan, moet de bevordering van onderwijs centraal staan in zowel de COVID-19-maatregelen als de langdurige maatregelen van ontwikkelingssamenwerking.

Isaac Maigua

Mwaura Isaac Maigua is een Keniaanse politicus, en momenteel een voorgedragen senator in de Senaat van Kenia, die personen met een handicap vertegenwoordigt. Hij is een voorstander van kinderen in het parlement en een sterke activist tegen kinderarbeid.

Terre van Hommes waarschuwt ter gelegenheid van de Werelddag tegen Kinderarbeid voor een dramatische toename van kinderarbeid als gevolg van de Corona-pandemie. 

Julia Lathrop

Julia Clifford was een Amerikaanse sociale hervormer op het gebied van onderwijs, sociaal beleid en welzijn van kinderen. Ze speelde een belangrijke rol in de verdediging van kinderarbeidwetten en kinderwelzijn in de Verenigde Staten in de 19e eeuw.

Er is nog steeds geen globaal overzicht van het aantal kinderen dat moet werken tijdens en
na de COVID-19 crisis.

Ben jij de gamechanger die ons helpt in de strijd tegen kinderarbeid?

Doneer nu!
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan