Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Tanzania opent scholen na corona-lockdown

22 juli 2020

Na drie maanden corona-lockdown zijn de (kost)scholen in Tanzania weer geopend. Het Kuria-volk greep deze periode aan om weer besnijdenisceremonies uit te voeren. 171 meisjes vluchtten naar ons opvangcentrum. Een aantal meisjes blijft voorlopig voor hun veiligheid in het centrum wonen.

Vluchten voor besnijdenis

Op de vlucht voor hun besnijdenis vonden de afgelopen maanden 171 meisjes een veilige plek bij ons opvangcentrum in het noorden van Tanzania. Een gebied waar de Kuria wonen en die nog steeds de schadelijke en wrede traditie van meisjesbesnijdenis in stand houden.  Samen met onze lokale partner beschermen wij deze meisjes en werken we aan het voorgoed stoppen van besnijdenissen. 

Vanaf het begin van de corona-uitbraak in Tanzania kwamen er steeds meer meisjes naar het opvangcentrum op zoek naar bescherming. Hun families grepen de (kost)schoolsluiting aan om weer met besnijdenisceremonies te starten. Een traditie die officieel verboden is, maar die door de coronacrisis extra lastig te controleren is.

Veilige terug naar huis

Nu de scholen hun deuren hebben geopend, gaan de meisjes weer terug naar (kost)school. De 87 meisjes die nog in het centrum wonen, volgen les op scholen in de buurt. Ondertussen zijn wij met de familie en gemeenschap in gesprek over een veilige terugkeer naar huis. Pas als zij inzien dat er alternatieven zijn voor de gevaarlijke besnijdenis, gaan de meisjes weer thuis wonen. Lukt dat niet, dan kunnen zij in het centrum blijven of naar een kostschool gaan. Iets dat heel vanzelfsprekend is in Tanzania.

Corona-maatregelen op school

Tanzania was het eerste land in Oost-Afrika dat de scholen weer opende. Er zijn strenge maatregelen om corona-verspreiding te voorkomen. Op elke school moeten kinderen hun handen kunnen wassen en er moet stromend water zijn. Ook krijgen de leerlingen voorlichting over het voorkomen van corona en moeten zij mondmaskers dragen op school. En om de achterstand in te halen, krijgen de leerlingen elke dag twee uur extra les.  

Ik wil meer weten over Tanzania
Lees meer over kindermisbruik
Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan