Terre des Hommes logo
DoneerStrijd mee
Zoeken

Strijd mee

Word donateurAls partnerTeken de petitieGeef spullen
Actueel

Terre des Hommes blijft in Afghanistan voor hulp aan kinderen en families

18 augustus 2021

Terre des Hommes Lausanne blijft in Afghanistan om de hulpverlening aan kinderen en hun families voort te zetten. Dat maakte onze zusterorganisatie uit Zwitserland vandaag bekend.

“De terugtrekking van veel ngo’s brengt het leven van burgers verder in gevaar”.

Lausanne - De terugtrekking van vele ngo's brengt het leven van burgers verder in gevaar, beperkt de toegang tot essentiële medische hulp en drijft hen in ballingschap. Een noodhulpteam van Terre des Hommes Lausanne is in Kabul om samen met andere hulporganisaties de meest dringende behoeften van de bevolking in kaart te brengen en ontheemde kinderen en hun families te steunen. De reguliere activiteiten van Terre des Hommes in het veld zijn momenteel opgeschort om rekening te houden met de veiligheid van haar medewerkers totdat de veiligheidssituatie zich stabiliseert. "Na het verlenen van zorg aan zwangere vrouwen en baby's in afgelegen gebieden, zien we hoe belangrijk die hulp is," legt Jezerca Tigani, programmaverantwoordelijke voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika uit. Wat Terre des Hommes de meeste zorgen baart, is of het vrouwelijke personeel in staat zal zijn om te blijven werken.

Afghaanse kinderen verdienen een toekomst

Op zondag 15 augustus hebben de Taliban Kabul ingenomen. 'Onze collega's en de bevolking zijn verbijsterd, de angst en de onveiligheid in de stad zijn voelbaar', zo vermeld de website van Terre des Hommes Lausanne. 'Terre des Hommes heeft sinds 1995 een jarenlange ervaring in Afghanistan en zal alles geven om ontheemde kinderen en hun families te blijven steunen en beschermen'. 

Afghanistan wordt al decennialang geteisterd door burgeroorlog, conflicten en rampen zoals aardbevingen en droogte. In 2020 heeft COVID-19 een extra last gelegd op de bevolking, waardoor de gezondheidsdiensten worden overspoeld. Het land staat onder controle van de Taliban, die sinds het begin van de terugtrekking van de VS-troepen een militair offensief hebben ingezet. Sinds mei 2021 zijn meer dan 250.000 Afghanen hun huizen ontvlucht op zoek veiligheid om hun gezinnen te beschermen, 80% van de ontheemden zijn kinderen en vrouwen. Kinderen vertegenwoordigen 32% van alle burgerslachtoffers in de eerste helft van 2021. Terre des Hommes dringt er bij alle actoren op aan af te zien van geweld tegen kinderen, in het bijzonder tegen meisjes.

Onze missieWat we doenOnze winkelsZoeken
DoneerStrijd mee
ActueelPublicatiesOnze organisatieWaar we werkenContact

Meld je aan voor de nieuwsbrief en blijf op de hoogte

En blijf op de hoogte van onze werkzaamheden binnen uitbuitingssituaties
Meld je aan